image Szájer József
hírlevele
logo

Szájer József európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának alelnöke
2012. április
Szájer József az Alaptörvényről - Washington D.C.

Szabó István a Transatlantic Academy ügyvezető igazgatójának interjúja Szájer Józseffel az új magyar Alaptörvényről. Az interjú eredeti angol nyelvű verziója elérhető a képre kattintva.Visszetekintő - egy éve fogadta el a Magyar Parlament az új Alaptörvényt
Magyarország beépítette az unió alapjogi chartáját az alkotmányba - 2011. április 20.

Az új magyar alkotmány beépítette az unió alapjogi chartájának tartalmát az emberi jogokról szóló fejezetbe, amely, szakítva az eddigi gyakorlattal, az alaptörvényen belül az államszervezetről szóló rész elé került - mondta Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának alelnöke kedden Brüsszelben, az EP alkotmányügyi bizottságának ülésén.


Európa és az új Alaptörvény - 2011. április 20.

Az új Alaptörvény elfogadása komoly külföldi sajtó-visszhangot váltott ki. Rengeteg valótlanságot írtak össze az elmúlt két napban a mindig jól tájékozott európai újságírók és a rájuk hagyatkozó politikusok. Most csak egy üggyel foglalkozom, folytatva a néhány napja itt a blogon megkezdett alkotmány-homály-oszlató sorozatot (az előző kettő a kisebbségek és a környezetvédelem tárgyában olvashatók előző heti bejegyzések formájában): Európa kérdésével. Osztrák és német lapokban is megjelent, hogy az új alkotmány nem foglalkozik Európával. Nos nagyon rosszak az informátoraik (igaz az Európa szó alaptörvénybeli felfedezéséhez még magyarul sem kell tudni, vagyis informátor nélkül, közvetlen észleléssel is felfogható), hiszen nincs még egy olyan alkotmány az uniós tagországokban, amely ennyire kiemelten és ilyen gyakran foglalkozna Európával és az unióval. Az, hogy nincs benne szimpla hazugság!


Az új alaptörvény méltó Magyarországhoz - 2011. április 18.

Az új alaptörvény legitim, és olyan dokumentum, amely méltó az ország első, legfontosabb dokumentumának címére - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szájer József. A Nemzeti Konzultációs Testület elnöke hozzátette: ez a dokumentum méltó Magyarországhoz és ahhoz demokratikus folyamathoz, amelyen az ország évtizedekkel ezelőtt elindult.


Az új magyar Alaptörvény - 2011. április 18.

Hatvankét év óta először, legitim és demokratikus írott alkotmánya van Magyarországnak, utolsóként a volt kommunista elnyomás alá tartozott országok közül. Ezt az alkotmányt nem "éljen Rákosi!" felkiáltások közepette fogadták el. Ezt az alkotmányt egy szabadon megválasztott Országgyűlés képviselői szavazták meg. Ez egy kivételes pillanat az ország életében. Az Országgyűlés ma nemzedékek álmait váltotta valóra, és formálisan is kitagadta a kommunista rendszer örökségét.Az alaptörvény elfogadásával teljesült a Fidesz tavalyi választási ígérete, mert az új Kormány az alapoknál, a nemzet legfontosabb közjogi dokumentumának elfogadásával kezdte el Magyarország megújítását. Erre a biztos alapra már ráépíthető a nemzet együttműködése, Magyarország új korszakba lép.


A nemzetiségek és az új Alaptörvény - 2011. április 16.

A kisebbségi ombudsman sajtótájékoztatókon, külföldre küldött levelekben tiltakozott az elmúlt hetekben az új Alaptörvény úgymond kisebbségellenes jellege miatt. Pont az ellenkezője az igaz! Szinte nincs még egy olyan alkotmány, amely ennyire kiemelten foglalkozna a nemzeti kisebbségekkel. Boldogok lennénk, ha a környező országok, ahol magyarok élnek, nyelvtörvények helyett, inkább a mi utunkat járnák. Az Alaptörvény előkészítése során több alkalommal konzultáltam a hazai nemzetiségek választott országos önkormányzatainak vezetőivel. Majdnem minden kérésüket sikerült beépíteni az alkotmány-tervezet szövegébe.


Az Alaptörvény és a környezet védelme - 2011. április 16.

Az LMP egyik politikusa sajtóhírek szerint hiányolja a fenntarthatóság és a 'szennyező fizet' elvét az új magyar Alaptörvényből. Ezért igazán felesleges volt sajtótájékoztatót tartani...


Van sapka, vagy nincs sapka? - 2011. április 12.

Egy huszadik századi német filozófus írta, hogy a világ valódi természete villan fel, amikor valami rendellenes történik. Ez jutott eszembe arról a magyar sajtóban szenzációsnak mondott hírről, hogy a kormánypártok alkotmánytervezete a sajtó szerint megváltoztatja a Nemzeti Bank elnökének és alelnökeinek kinevezési rendjét. Mert ez a(z) (ál)hír példásan felvillantja a mai magyar sajtó egészen szomorú állapotát. Azt a tarthatatlan és soha el nem fogadható állapotot, hogy mára a minőségi újságírás elemi szabályai sem érvényesülnek, lényegében megszűnt az, ami a sajtóetika első szabályai közé tartozik: ellenőrizd a hírt, mielőtt megírod! És ha nem is tetszik az igazság, azért célszerű hozzá ragaszkodni. Mi, politikusok gyakran panaszkodunk arra, hogy a választópolgárok gyorsan felejtenek. De gyakran mi is elfelejtjük, hogy nekik erre alkotmányos joguk van, és azért van a sajtó, hogy korrigálja a téves információkat, hogy emlékeztessen a dolgok közötti összefüggésekre, akár arra, hogy megírja, ha a politikusok manipulálnak, vagy nem mondanak igazat. Nos éppen ez az a funkció, amiről beszélek, a fenti hír kapcsán.


Azok kiabálnak a leghangosabban, akik ide juttatták az országot - 2011. április 9.

Magyarország az egyetlen olyan ország a térségben, amely a rendszerváltozással összefüggésben nem fogadott el új alkotmányt - hangsúlyozta a távirati irodának adott nyilatkozatában Szájer József, aki szerint húsz év után erre elérkezett az idő.


Egyszerre magyar, európai és XXI. századi - 2011. március 31.

Orbán Viktor Facebook-oldalán köszönte meg Nemzeti Konzultációs Testület munkáját az új alaptörvény kapcsán. Magyarország nagy sikere, hogy majdnem egymillió állampolgár küldte vissza az erre vonatkozó kérdőíveket - jelentette ki Szájer József az oldalra feltett videón.


Szájer: Európai alkotmány készül Magyarországon - 2011. március 23.

Huszonegyedik századi, európai szellemiségű alkotmány készül Magyarországon - hangsúlyozta Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezető-helyettese szerdán Brüsszelben, újságíróknak adott háttértájékoztatóján.


Egyedülálló-e a magyar nyelv? - 2011. március 21.

A hivatásos nacionalizmus-vadászok, miután a magyar Himnusz szövegének nem mertek nekimenni (bár itt is akad néhány szégyellni való kivétel) az Alaptörvény javaslat Nemzeti hitvallás című bevezetőjében levő másik mondatra vetették rá magukat. Arra a mondatra, amely azt állítja, hogy a magyar "egyedülálló" nyelv. Azt mondják, hogy ez sérti mások nyelvét, hiszen mitől is lenne kivételes a mi nyelvünk? Ez mindent elmond róluk.

Ugrás a lap tetejére

Ajánlom figyelmébe blogomat és honlapomat.
Ha a hírlevél kapcsolatban technikai vagy tartalmi észrevétele van, kérjük itt jelezze. A hírlevélben található videók lejátszása során Ön átirányítódik a youtube.com oldalára.
Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelemről, kérjük itt jelezze.
© 2012 Szájer József