image
Alaptörvény
Szájer: Még mindig nem tudjuk, mi a baja az EU-nak
A szerda reggeli, Magyarország alkotmányos helyzetéről szóló strasbourgi plenáris vita után Szájer József értékelte az Európai Parlamentben elhangzottakat. "Semmi újdonság nem történt. Immáron harmadik alkalommal itt az Európai Parlamentben ugyanazokat az alaptalan érveket és ugyanazokat a rágalmazásokat halljuk, mint amit egyébként korábban is több alkalommal. Ez a vita annyiban volt újdonság, hogy már unalmas is volt. Ilyen értelemben sok hűhó semmiért, sok hűhó nélkül" - kezdte értékelését a képviselő.
EP vita a magyar alaptörvényről - MNO
Az Európai Parlamentben szerda délelőtt kilenc órától ismét „magyar napot” tartottak A magyarországi alkotmányos helyzet címmel. Viviane Reding kritikáinak ismertetése után a néppárt részéről felszólaló Frank Engel arra figyelmeztetett: Magyarországra figyel az unió az összes kritikájával, és így az a benyomás alakulhat ki, hogy Európa nem Magyarország-barát. Bokros Lajos értetlenkedő felvetéssel állt elő. Reding záró megszólalásában elmondta: a 7-es cikkely alkalmazását még nem tartja időszerűnek.
Szájer József felszólalása az Európai Parlament plenáris ülésén - 2013.04.17.
Válasz Hannes Swoboda az Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának elnökének felvetésére Magyarország Alaptörvényének negyedik módosítása kapcsán.

A felszólalás videója elérhető a képre kattintva.
Alkotmánymódosítás - Szájer: belső tanácstalanság uralkodik az EP-ben Magyarországot illetően
Belső tanácstalanság uralkodik az Európai Parlamentben Magyarországot illetően - mondta kedden Strasbourgban újságíróknak Szájer József, az EP néppárti frakcióvezető-helyettese, hozzátéve, Martin Schulz EP-elnök azt tanácsolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy ne most, hanem inkább a júniusi plenáris EP-ülésen vegyen részt.
Prof. Rupert Scholz - „Orbán a modern korba tart”
"A szélsőjobboldaliság és önkényuralom vádja abszurd. A szembenállás a Fidesz kormánypártnak az utolsó választáson elért egyértelmű győzelmében gyökerezik. A baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett, a Fidesz kétharmados többséget ért el. Ezzel a Magyarországon kívüli baloldal nem tudott megbirkózni. Ezért járat le a baloldal egy kifogástalan, demokratikus választást."
A teljes interjú elérhető itt. A német nyelvű írás elérhető az alábbi linken.
Ugrás a lap tetejére
Európai Néppárt
Orbán Strasbourgban: a néppárt elutasítja a kettős mércét
Az Európai Néppárt egy olyan közösség, amely elutasítja a kettős mércét, és megadja a tiszteletet nemcsak a tagpártjainak, hanem az Európai Unióhoz tartozó nemzeteknek is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Strasbourgban magyar újságíróknak, miután a néppárti frakció ülésén válaszolt a néppárti EP-képviselők kérdéseire.
Szájer: alaptalan, hogy az Európai Néppárt kifarolt volna a Fidesz mögül
Alaptalannak nevezte kedden Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője azokat a találgatásokat, hogy - mint fogalmazott - kifarolt volna az Európai Néppárt a Fidesz mögül.

A fideszes politikus azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a néppárti frakció ülésén Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt a néppárti EP-képviselők kérdéseire a szerdai - a magyar alkotmányos helyzetről tartandó - plenáris vitát megelőzően. Szájer egy vacsoraasztalnál folytatott családi beszélgetéshez hasonlította a teremben történteket.

Alapvetően a támogatás a jellemző - sommázta az elhangzottakat a néppárti frakció magyar alelnöke. Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a képviselőcsoport egy emberként állna a Fidesz mögött, hiszen nyilván vannak olyan kérdések, amelyekben nem mindenki ért egyet - fogalmazott Szájer József, aki szerint ugyanakkor mindez megerősítése annak, hogy a néppárti frakció szolidáris Magyarországgal.

Ugrás a lap tetejére
Fidesz
Orbán Viktor beszéde Bilbaoban
Orbán Viktor előadása a „Keresztény válasz az Európa előtt álló kihívásokra” című konferencián 2013. április 15. Bilbao
Elérhető pdf formátumban: magyar, angol, német, francia és spanyol nyelven itt.
Ugrás a lap tetejére
Interjúk
Szájer József a HírTV Péntek8 című műsorának vendégeként - 2013.04.19.
"... A polgárok is tudnak segíteni. Nekem nem adnak szót vagy nagyon röviden adnak szót az Európai Parlamentben, de ha ők levelet írnak a Velencei Bizottságnak vagy a Budapestre akkreditált különböző európai uniós nagykövetneknek, az Európa Tanácsnak, Cohn-Benditnek, Martin Schulznak az Európai Parlament elnökének. Megírják, hogy szerintük nem igaz, amit Rebecca Harms a zöldek frakcióvezetője elmondott, hogy ő védi meg a magyar polgároknak a jogát az antidemokratikus törekvések ellen. Magyarországon demokrácia van. Kérem, kérem Önöket. Kérem a polgárokat. Kérem az embereket, akik nézik ezt a műsort, írják meg magyarul. A magyar nyelv az Európai Unió hivatalos nyelve..."

A teljes adás elérhető a képre kattintva.
Heti Válasz: A Frankenstein-vád - Szájer József az európai támadásokról
Hogyan lehetséges, hogy a kétharmados többség által elfogadott törvények nem feleknek meg az ugyancsak általuk megalkotott alaptörvénynek? Hogyan éli meg az alkotmánybírósági fiaskókat az alaptörvény fő szövegezője? Szájer József európai parlamenti képviselőt a jövő szerdai strasbourgi magyar vitanap előtt kérdeztük...

- Megkérhetem egy kis brüsszeli matematikára? Két százalék kevesebb háromnál?
- Igen, még Brüsszelben is kevesebb.
- Akkor hogyan lehet egyáltalán kérdés, hogy megszüntetik-e ellenünk a túlzottdeficit-eljárást?
- Most fehéren-feketén kiderülhet, hogy tényleg a számok számítanak vagy más, ködös szempontok.
- Például, hogy tényszámmal szemben a prognózisra hivatkoznak?
- Az Európai Bizottság amióta polgári kormány van - rendre magasabb államháztartási hiányt jósolt. Hajtogathatja a kabinet, hogy nekünk van igazunk, de ehelyett józanul inkább tartalékot képez. A gazdaságban és a magyarok teljesítményében benne van a három százalék alatti hiány, de ha mégis a Bizottságnak lenne igaza, akkor is tartani tudjuk az elvárt célt...
Szájer József a HírTV Kontraszt című műsorának vendégeként - 2013.03.24.

A teljes adás elérhető a képre kattintva.
Ugrás a lap tetejére
Események, találkozók
Talákozó Roger Wicker szenátorral az USA Helsinki Bizottságának meghallgatása előtt
Az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának meghallgatása előtt Gulyás Gergely parlamenti képviselő, Szájer József európai parlamenti képviselő és Szapáry György Magyarország washingtoni nagykövete találkozott Roger Wicker szenátorral Washingtonban.

Gulyás Gergely parlamenti képviselő, Szájer József európai parlamenti képviselő, Roger Wicker szenátor, Szapáry György nagykövet
Ugrás a lap tetejére
Programajánló
Szabadság és felelősség konferencia
A Károli Gáspár Református Egyetem jogi kara konferenciát rendez a közvetlen demokráciáról, neves külföldi előadókkal. A konferencia programja elérhető itt.

Ugrás a lap tetejére
Szájer József: Jogász, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Budapest (1986). Alapító tag, FIDESZ (1988). Tag, Fidesz Parlamenti Képviselőcsoport (1990-2004). Tag, Európai Néppárt Tanácsa (2000-2011). Tag, Konvent az Európai Unió jövőjéről (2002-2003).
Képviselő, Európai Parlament (2004-). Alelnök, Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoport (2004-2009). Vezető, az Európai Néppárt és Európai Demokraták Képviselőcsoport Magyar Delegációja (2004-2009). Alelnök, Európai Néppárt Képviselőcsoport (2009-). Elnök, Európai Néppárt Képviselőcsoport Magyar Delegációja (2009-2011).
Európai Parlamenti bizottsági tagságok: Tag, Alkotmányügyi Bizottság (2007-);Póttag, Jogi Bizottság (2004-); Tag, Az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség (2009-); Póttag, a Mercosur országaival fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség (2004-).
Alapító tag, Szabadság kör (2007-). Aláíró, Prágai Nyilatkozat az európai lelkiismeret és kommunizmus ügyében (2008). Sopron város díszpolgára (2010). Elnök, Alkotmányszövegező Bizottság (2011). Vezető, Nemzeti Konzultációs Testület (2011).
Ha a hírlevél kapcsolatban technikai vagy tartalmi észrevétele van, kérjük itt jelezze! A hírlevélben található videók lejátszása során Ön átirányítódik a youtube.com oldalára.
Amennyiben le szeretne iratkozni hírlevelemről, kérjük írjon erre az e-mail címre.
© 2013 Szájer József